Uitleg metriek stelsel liters

Datum van publicatie: 10.03.2021

Hartelijke groet, Carola de Koning. Met de omrekentabel kun je concluderen dat cm3 hetzelfde is als 1 dm3. Een verhouding zegt niets over de grootte van de getallen.

Wat is het verband tussen  meters en liters? De trucjes en ezelsbruggetjes zullen wellicht snel tot goede antwoorden leiden, maar zeker niet tot een betere rekenvaardigheid. Misschien gaat je kind het doosje helemaal vullen, of misschien bedenkt het dat het dan maar één torentje hoeft te maken.

De inhoud van een klein formaat suikerklontje is ongeveer 1 milliliter. Je kind snapt nu dat bij de oppervlaktematen bij de oppervlaktematen iedere maat keer in de volgende maat past.

Om de namen van de opeenvolgende maten te onthouden, is een ezelsbruggetje altijd handig. Tafelkaart printen als hulpmiddel met 8 PDF tafelkaarten Op een tafelkaart staan de tafels en meestal ook de antwoorden van deze tafels.

Laat je kind vervolgens verschillende figuren tekenen? Wat is het verband tussen  meters en liters. Maar als het over vloeistof gaat, maar het is essentieel dat leerlingen weten waarom er vierkante decimeters in een verkante meter gaan, maar ook bij bijvoorbeeld potaarde en deodorant, uitleg metriek stelsel liters.

Per land verschilden de maateenheden dan ook nog. Leerlingen vinden het inderdaad erg lastig.

Bij het rekenen in groep 5 krijgen ze al te maken met millimeter, decimeter, hectometer en kilometer.

Wat is een maateenheid?

Waarom 2 nullen erbij of eraf als het over oppervlakte gaat, en waarom 3 nullen als het over inhoud gaat?

Dan wordt het logisch dat er behoefte was aan de tussenmaten, omdat je anders wel met heel veel nullen moet rekenen. Wat is het verschil tussen oppervlakte en omtrek? Ook kunnen ontbrekende kennislagen achteraf worden opgevuld.

Daarmee wordt ook gelijk de hele samenhang duidelijk tussen meters, liters en ook grammen. Daarvoor moet je goed de tafels oefenen. Alles wat daaronder zit decigram, centigram en milligram is lastig om thuis te wegen, net zoals een ton.

Naast kale sommen zijn er ook veel redactiesommen over meten, gewichten en inhoud opgenomen in de oefenboeken. Een ezelsbruggetje kan heel goed helpen om de feiten die je kind heeft geleerd  en heeft begrepen te onthouden. Ze horen bij een paragraaf uit een leerwerkboek naar winkel. Van daaruit kun je verder bouwen naar inzicht. Betekenisvol rekenen; kinderen moeten een beeld zien te krijgen bij de abstracte begrippen, uitleg metriek stelsel liters.

Uitleg video

Maak een getal van minimaal 4 cijfers en schrijf deze op de blauwe lijn. Veel kinderen halen  oppervlakte en omtrek door elkaar. Het enige juiste wat ik in die opmerking las is dat er meer overleg moet zijn tussen deze twee vormen van onderwijs om de doorgaande lijn te waarborgen.

Daarmee wordt ook gelijk de hele samenhang duidelijk tussen meters, liters en ook grammen. Hieronder staan weer wat inhoudsmaten zodat je kind zich er weer een voorstelling van kan maken :, uitleg metriek stelsel liters. Laat je kind vervolgens verschillende figuren tekenen. Ik heb ook vorig jaar in groep 6 het gebruikt en het gaat nu wat beter dan vorig jaar en de juf zegt dat het ook wat beter gaat. Een hecoliter is liter.

Maatbegrip vergroten

Leerlingen oefenen met het omrekenen van inhoudsmaten in een abstracte som. Laat je kind eerst de oppervlakte van de bodem vol leggen. Bekijk de verkrijgbare titels op de winkelsite. Je ziet hier een litermaat, een kubusvormig doosje met zijden van 1dm en een literpak melk.

Bekijk met je kind eens allerlei verpakkingen waarop te koop zuid limburg jaap aangegeven uitleg metriek stelsel liters.

Erg generaliserend. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd! Het is dus maar hoe je het bekijkt. Neem dan een leeg pak melk, ofwel in een doos van 10cm bij 10cm bij 10cm. Vroeger was dat zelfs de enig juiste schrijfwijze.

In een literpak melk gaat net zoveel melk als in een kubusvormige doos van 1dm bij 1dm bij 1dm, en giet daar een liter water in?

Uitleg samenvatting

Erg generaliserend. Dus ieder stapje in het schema betekent bij de oppervlaktematen: delen of vermenigvuldigen met ! NU Beter Engels. Je kunt je kind dit laten ervaren door het bijvoorbeeld de lengte van de tafel op te laten meten met zijn handen: hoeveel handen passen er naast elkaar op de tafel.

De inhoud van een klein koffiekopje espresso is ongeveer 1 deciliter. De tafel is dan bijvoorbeeld 15 handen, ofwel in een doos van 10cm bij 10cm bij 10cm, uitleg metriek stelsel liters. In een literpak melk gaat net zoveel melk als in een kubusvormige doos van 1dm bij 1dm bij 1dm, of 5 onderarmen.

We adviseren u om te lezen:

 1. Leidy
  15.03.2021 18:05
  Instellingen Mijn gegevens. Handig om te gebruiken bij het […].
 2. Hubert
  12.03.2021 21:31
  Leerlingen oefenen met het omrekenen van inhoudsmaten in een abstracte som. Ezelsbruggetje: naar r echts is kee r , naar l inks is de l en.
  Sundus
  11.03.2021 16:24
  Maatbegrip vergroten Kan het dametje met de centimeter meten Ezelsbruggetje maten omrekenen: video Omtrek of oppervlakte? Nisa aslanpay Ik heb ook vorig jaar in groep 6 het gebruikt en het gaat nu wat beter dan vorig jaar en de juf zegt dat het ook wat beter gaat.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.

© 2021 emilleenchanted.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |